от so » 03 Апр 2013 03:12
И отново здравейте. Много размишлявах дали да пиша, но все пак се реших. Предварително искам да уточня, че това което ще прочетете тук е лично мое мнение и искам да се чете, като мнение на потребител на въздушната услугата София-Берлин. Не съм особено сигурен дали ще успея да пиша изцяло без пристрастия. Но все пак.
За редовните читатели на форума и потребители на услугата е всеизвестен факта, че до преди една година да стигнеш до Берлин си беше истинска катастрофа за личния бюджет. Ред тикета на австриеца беше (а и днес си е) 180 евро - най-доброто ценово предложение, за хора които могат да планират от рано. От друга страна монополиста по линията - националният превозвач държеше доста високи цени по отсечката: най-ниската класа RT мисля че беше към 240 евро. Тук в интерес на истината желая да отбележа, че ако ти трябва еднопосочен билет по линията за след два-три дена или за когато и да е било България ер нямаше ценови конкурент. За кратко по линията една зима се появи Sofia International - чиято съдба ни е известна. Отново без да отварям архивите, така по спомен най-ниската цена RT SOF-SXF-SOF беше 110 евро, направо революция като цена. Но с онези си 2 полета седмично, криво и неясно разписание, а и тази обърканост - коя е тази София интернешанъл, а лети Hamburg... и взе да намирисва, даже много да мирише на Поранске. И така след 2 месеца се отмириса всичко. Отново по груби спомени макс лоуд фактор на полета беше 80%. Пътника отново трябваше да играе ролята на кокошката и да снася златни яйца в полза на България ер.
Сега за това което се случи днес: (а по-точно, това което се случи в неделя). Има една много хубава българска песен по текст, музика и в изпълнение на Георги Станчев, която характеризира случката:
„Колко странно, колко горчиви дни …
Ти закъсня, ужасно закъсня…”
Просто първият полет на Изи Джет закъсня. Колко странно, нали. Дали и самият факт, че истинският първи полет се беше вече състоял в неделя. Не разбирам от PR, но сигурно неделя не е добър ден – администрацията на летището е в почивка, министърът на транспорта в служебното правителство - също, медиите навярно биха реагирали по-вяло. Единствено малките работливи пчелички от наземния оператор по обслужване и летищните служби посрещнаха първия полет. Видимо без знамена, без светкавици, без салюти, без рекламни пана, без кексчета, просто всички си свршиха работата. Ах колко жалко за истинските първи пътници. И затова всички тези хубави снимки тук и в социалните мрежи ми изглеждат фалшиви, неистински и някак си мрачни. Дори следите от протеклия покрив на панела на окачения таван на Т1 пред изхода (където пише Манчестър) ми подсказва, че тази история е подгизнала. Все си мисля, че Изи Джет би трябвало да се сетят за тази отсечка най-малкото преди година.
Сега какво стана: на пазара има 3-ма играчи, които са в яростна ценова битка, просто убийствена. Надцакват се всекидневно. Цените на България ер за един ден се сменят по 2 пъти. Националният превозвач твърдо е решен с цената на всичко да остане на емблематичната му за времето дестинация. И аз като пътник оценявам това. С България ер се лети най-евтино за 78 евро RT!!! 2 багажа по 23 килограма, бизнес класа, безплатен кетеринг, безплатно избор на място, няма такса за кредитна карта, има мили, има отстъпка за плащане с продукти на ЦКБ, от юни до септември ежедневни полети и още и още (красив и усмихнат екипаж, който говори български!!!). Браво, браво за националния превозвач.
За Ер Берлин мисля е ясно, според мен те са сигурният победител в тази отсечка (в смисъл стабилен), полетите са им с повече от отличен лоуд фактор! А ценово са най-скъпи. Как става този номер незнам.?! (май обират целия трансферен трафик до скандинавия). А продукта им не отстъпва от този на България ер. Лично аз бих предпочел да летя с тях, но понеже съм силно финансово чувтсвителен избирам „родното”.
И така въпросът който аз си задавам е докога ще бъде така? Докога ще летим до Берлин по-евтино отколкото до родното ни море? Има ли място и за 3-мата?
През натоварените летни месеци Изи Джет минават от 4 на 3 ротации в седмицата, ФБ от 5 на 7, а Ер Берлин от 150 седалки дневно на 144/148. Ежеседмично, еднопосочно това са малко над 2200 седалки.
Бърза и много груба сметка показва, че превозвачите по линията ще предложат малко над 100 000 седалки на годишна база еднопосочно. Нека от тях извадим грубо 50% седалки за трансферни пътници на единственият играч, който може да ги предложи - в случая Ер Берлин. Така оставаме с малко над 76 хиляди седалки на годишна база предназначени за O&D пътници.
А сега нека погледнем какво казва официалната статистика за 2012 година на Летище София: понеже не мога да намеря точна цифра, а само графика, по която виждам, че пътниците от София с крайна дестинация Берлин са някъде около 33 хиляди!!!
Така, ако предположим, че идните години Берлин ще запази показателите си, а защо не и да ги увеличи (което би било съвсем логично, имайки впредвид ниските цени и други социално-икономически фактори като: шенген и отпадане на забраната за работа) на 38 000 O&D пасажера ще им бъдат предоставени 76 000 O&D седалки по директни полети на годишна база!!!
От тук нанатък можем да почнем да въртим различни сценарии за това какво ще се случи. Тъй като вече боравим само с цифрите за пътниците, които ще ползват Берлин като крайна точка на своето пътуване, аз смея да предположа, че играча който ще си замине е Изи Джет. Той предлага само 3 честоти седмично, и цени много близки до тези на България ер. Като погледнем седлаките на седмична база на различните 3 превозвача в периода извън летните месеци предоставяни на O&D пътници ще видим, че се движат около 500. Или за FB – 540, AB- 504, EZY- 468 седалки, тоест равно количество. Най-ниска цена по отсечката: FB- 49€, AB-49€, EZY- 43€(с багаж - 59€). И така като гледам ценово се движим еднакво навсякъде, нека тогава предположа, че пътницте ше се разделят по равно между тримата превозвача. Излиза, че Изи трябва да лети с лоуд фактор от 50% на годишна база. А за да може да компенсира другите си неконкуренти качества (като честота на полета, доп услуги, летище и т.н), сигурно трябва да почнат да продават билети на цени от 20 евро всичко…?! Ама къде ще им излезне сметката?
Затова сега сметката ще ми излиза на мен, мое величество пътника. И сега отварям контролно отново скенера, и виждам, да след 10 дена има билет за 95 лева. Ще го взема. Благодаря на Изи, на Ер Берлин и на България ер, че ви има. И тайно се надявам, че този сезон няма да ви е последен по отсечката. Надявам се и 3-мата да оцелеете някак си, в името на пътника, в името на хората на които създавате работни места. Дано, ама надали.!