За да не отварям нова тема, ето нещо, в което Румъния ни изпревари:
Kато оставим на страна "унгарската" Wizzair, една от малкото успешни компании с източноевропейски корен е
Blue Air, успешно установила се на румънския пазар.
Как e възможно това:

Някои ще кажат, че румъния е 22млн, по-голяма като площ, че имат много емигранти из Европа.
Да, но вижте тогава това:
За мен сайта изглежда много добре, постигнат е модерен вид, бих могъл да твърдя, доста по-добър от този на националния превозвач на южната им съседка, броя на езиковите версии е доста задоволителен, само сравнете как изглеждат двете карти, горната и тази на България Ер, оставам настрана броя на дестинациите:

Постигнат е и някакъв корпоративен имидж, броя на чисто белите самолети също не е 50%:

Критиките към румънците са честите закъснения, поради "маршрутковия" начин на обслужване на дестинации, но впечетление прави унифициране на модела самолети, който се оперира, дори са оставили витловите дестинации да се оперират от друга компания, добро решение, при положение, че нямат голям брой полети, изпълнявани от тях. Имаше информация, че собственика им ще инвестира и в ново летище на юг от Букурещ, не на концесия, а построено от нулата (тук обаче, докато не се случи, не вярвам). Въобще тази авиокомпания е доста интересна за следене, защото все още не се е пробвала да се намеси на пазара в друга държава освен Румъния. Липсата на добра пътна инфраструктура и бързи железници в северната съседка допринасят за популярността на Blue Air, a защо да не пробват да направят мечтаната балканска совалка? Предпоставки от маркетингова гледна точка има, най-вероятно става въпрос за нужните огромни парични инвестиции, а и съответния лобизъм, без който никъде не върви да се пробваш на местния, балкански пазар. От мениджърския екип на компанията-майка имат достатъчно опит в транспорта на хора, занимават се и с железопътни пътнически концесии.
И тъй като съм "любител" ще кажа, че съм изненадан от развитието на авиокомпанията, поне на основа местни стандарти и местен капитал. За протекциите от страна на властите в Румъния, свързани най-вече с FR е ясно, но примери с протекции за не толкова успешни компании има доста.
Ако някой има повече информация, лично мнение и тнт. нека ги сподели!
Ето и блог от съфорумец по темата:
ПП: А защо никой тук не се е пробвал да направи нискотарифна авиокомпания, сме го дискутирали доста...