LZ-WZA спука гуми при кацане в София

Re: LZ-WZA спука гуми при кацане в София

Мнениеот slice » 04 Май 2010 15:12

Уважаеми г-н А330,
Не знам какъв е опитът Ви в авиацията и най-вече със самолет А320, виждам само, че имате общ нальот от 113ч. (49 полета) като пътник.

Продължавам да твърдя, че не съм специалист, но изхождайки от моите часове във въздуха, които горе долу се равняват на Вашите, с малката разлика, че аз съм бил КВС и най-вече имайки предвид, че имам в пъти повече часове като преподавател по дисциплини Конструкция и системи на самолета, Авиационни Двигатели, сред които и Конструкция на А320 и Силова установка на А320, смея да твърдя, че в използването на думата "колело" съм достатъчно коректен имайки предвид използваната терминология в България.

Относно т. 2 от Вашия пост ще избегна да коментирам, тъй като не съм сигурен дали разбрах какво имате предвид.

С Уважение и пожелания за успешен ден,
ИМ
Аватар
slice
член на екипажа

Мнениеот Дедо » 05 Май 2010 15:41

[quote]ако позволите ще изкажа и аз мнение, без да претендирам да съм "специалист"
1. slice, коя точно част от А320 е "колелото"? Ако не броим евентуалното наличие на велосипеди в товарния отсек, аз поне незнам за самолет който има колела/колелета
2. Пожар в спирачките (ако е имало такъв) би възникнал от "екстремното" им ползване при аварийна ситуация след приземяването
В момента на пускане на колесника, минимално количество хидравлично налягане се подава към спирачките с цел, гумите да не се въртят под въздействието на обдухващия ги въздушен поток. Ако приемем че загубата на налягане е предизвикала блокаж на спирачките, мисля че е ясно защо гумите са "гръмнали". Какво е довело до загубата на 2 от 3-те хидравлични системи сопоред мен е по-важният въпрос
[quote]

Ами и аз кажа нещо , също не специално, относно някои твърдения на
A330-200.Относно т.1 специално за А320,пък може и за В-737 по аз така со го певеждам английското wheel , като колело, дори ако говорим за руска техника руското колесо пак си го превеждам като колело, разбира се може да бъркам (не съм силен в езиците) Между другото и аз съм за друга една българска дума , аименно - търкало (търкалета)

т.2 също не коментирам до сега не съм чувал за горящи спирачки- все пак там стомана и металокерамика и т.н.
т.3 малко е пообъркано , става въпрос при излитане се спират развъртените колела(респ.търкала) , а не при кацане. За кацането прдполагам дори е по добре да са развъртени

Моето мнение ,че е блокирала за известно време 2 спирачка , личи си по изпилената джанта, а 1та гума предполагам се спукала впоследствие прегряването .

Официално вече не казаха ли каква е причината?
Аватар
Дедо
най-спотър

Мнениеот slice » 05 Май 2010 16:38

спирачки горят и то много ефектно: http://www.youtube.com/watch?v=UocxPoUU ... re=related
Аватар
slice
член на екипажа

Мнениеот tsonpen » 05 Май 2010 17:10

Почти всичко гори, само трябва по-висока температура. Но не разбрах как аквапланинг може да спука гума.
А при кацане е лошо ако колелата се въртят в обратна посока и ако наистина се спират това трябва да е причината. Макар, че може да се монтират спойлери и да се завъртат от въздуха във вярната посока (стига да има място).
Аватар
tsonpen
супер спотър

Мнениеот slice » 06 Май 2010 09:33

При определени условия, по време на аквапланинга водата, която остава между гумата и земята се загрява и започва да кипи. Това води до термично износване на гумата (в повечето случаи), а по някога и до пръскане на гумата.
Аватар
slice
член на екипажа

Мнениеот bobo » 07 Май 2010 14:24

Екипажът е бил по/уплашен от пътниците??? E, за какво им се плащат заплати? За да включват автопилота? Когато стана инцидентът в Ню Йорк на Hudson River - това, което ми направи впечатление беше, че всички казваха, че капитанът е бил абсолютно спокоен, все едно приводняването е най-стандртанта процедура в пилотирането. Поправете ме ако греша, но спуканите гуми са много по-често срещано явление от приводняване? Притеснен съм за тренировката на Wizz Air-пилотие!
bobo
спотър

Мнениеот harrier » 07 Май 2010 15:05

Аватар
harrier
член на екипажа

Мнениеот KRAKOMOBILA » 07 Май 2010 18:19

Аз пък мисля, че пилотите трябва да имат страх от тези неща за да си вършат работата нормално (да не бъркаме обаче паниката със страха) - тъй като ако всичко им е "като на игра" и са абсолютно спокойни - има по-големи предпоставки за грешка. :)
The Fulcrum Occupation!
Граждани! Летете със самолетите на Аерофлот! Побързайте - останаха съвсем малко!
Аватар
KRAKOMOBILA
супер спотър

Мнениеот tsonpen » 07 Май 2010 20:23

Ако пилотите са били уплашени, то това не е било заради спуканите гуми, а по-скоро заради причината поради която са се спукали. Вероятно тя е била отказ на няколко основни системи. Пътниците са разбрали какво става когато самолетът е бил спрял. Стюардесите сигурно са били информирани, че това кацане може да е катастрофално и вероятно те са визирани като "уплашен екипаж".
Аватар
tsonpen
супер спотър

Мнениеот slice » 08 Май 2010 15:07

Катастрофално?
Аватар
slice
член на екипажа

Мнениеот bobo » 08 Май 2010 15:46

bobo
спотър

Мнениеот bobo » 08 Май 2010 15:52

bobo
спотър

Мнениеот bobo » 08 Май 2010 15:55

bobo
спотър

Мнениеот slice » 08 Май 2010 23:47

не разбрахте ли, че спуканите гуми са резултат от това, което в действителност се е случило?
Аватар
slice
член на екипажа

Мнениеот bobo » 09 Май 2010 16:49

bobo
спотър

ПредишнаСледваща

Назад към Авиация + Авиационни новини