Държавата ще инвестира 30 млн. лева в летището в Балчик
08.07.2011 13:52
Правителството може да вкара 30 млн. лева, за да превърне военното летище в Балчик в гражданско, преди да го отдаде на концесия. Това става ясно от стенограма на правителственото заседание в сряда, обнародвана днес, 8 юли.
Премиерът Бойко Борисов е основен двигател на идеята, въпреки че други членове на кабинета изказват резерви, че "държавата няма политика да инвестира директно в граждански летища", а това става през концесии /Владислав Горанов - зам.финансов министър/. Според министъра на транспорта Ивайло Московски, по предварителни данни на експерти от ГВА, за да може в Балчик да кацат самолети на гражданската авиация, както на варненското летище, ще са необходими инвестиции в размер на около 30 млн. лева.
"Искате да ми кажете, че ние нямаме резерв от 30 милиона да ги вкараме, за да си направим летище и след това да си ги вземем от този, който ще дойде да ги управлява, това ли искате да ми кажете? Искам го напролет, май месец, това летище да функционира за новия туристически сезон. И военните да могат също така да си кацат", разпорежда обаче премиерът Борисов, който категорично стои зад казаното от него, докато прерязваше лентата на голф игрището "Тракийски скали" на Красимир Гергов, намиращо се близо до Балчик.
/Гергов е сред очевидните печеливши от държавната инвестиция в балчишкия аеропорт, където биха кацали с частните си самолети богати голфъри от чужбина/.
Според Бойко Борисов, летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през морската столица. "Местните оператори, собственици, хотелиери и бизнес - с всички съм се срещал, даже бяхме и с министър Московски единия път, всички казват: никой нямаше кураж да го направи това, затова не е и правено. Така че считайте, че това е политическо решение, първо. Второ, то е абсолютно гарантирано, че касае подобряване на бизнес услугата за туристическия сезон. Трето, съм сигурен, че ще има инвестиционен интерес от големите оператори, защото знаете, че дори и към момента има монопол към возенето на морето. Услугата не е добра. И не създадем ли конкурентност, тя няма да бъде никога добра. Затова не искам да ми се шикалкави", казва още Борисов. Той посочва, че сега летището на военните е буренясало и не се поддържа по никакъв начин. "Аз искам там да бъде гражданско летище, да се ползва от големи оператори, които да докарват туристи в Северна България. По-ясно как да го кажа", категоричен е премиерът, както е видно от стенограмата на кабинетната сбирка.
До края на заседанието обаче не става ясно кой ще поеме издръжката на летището до отдаването му на концесия, държавата ще инвестира ли в него и откъде ще намери средства за това.
http://www.infotourism.net/index.php?t= ... v+Balchik+