Възможност за спотинг от терасата на Терминал 2 в София

Re: Възможност за спотинг от терасата на Терминал 2 в София

Мнениеот HORNISE » 09 Ное 2010 20:59

Днес се срещнах с г-н Мацурев, който отговаря за нашия въпрос в Служба Сигурност.

Уточнихме някои подробности по въпроса за ползването на терасата. Най-важното беше това, което вълнува най-много всички - цената за ползване. Към момента цената, която трябва да се плати е 30 евро/час. Толкова струва служител на сигурността да придружава до 5 външни лица в охраняемата зона за един час. Процедурата за посещения ще е следната:
- желаещият да посети терасата трябва да е включен в списъка с потенциални посетители
- трябва да се направи заявка от предният ден или поне час преди отиване на място на тел. 937 27 37 или 937 27 58
- плащане на такса в зависимост от планираният престой (плащането става на касата в Т1, административна сграда, където издават документ за плащане)
- след отиване на място в Т2 и контакт с хората от сигурността се минава през проверка на рентген
- отиване на място и снимане :-)

Таксата от 30 евро се дължи за всеки започнал час престой.

Получих няколко запитвания за това дали непълнолетни могат да посещават терасата. Отговорът е ДА - могат. За целта е необходимо и те, както останалите, да са включени в списъка с посетители.

До тук с това, което беше обсъждано. Сега моето мнение - основното ми притеснение е тази сума от 30 евро на час. Намирам я за непосилна, нереална и неразумна. За съжаление към момента това е цена, взета от ценника на Летище София, за придружаване на външни лица на територията на летището. Ще е необходимо да подложим на обсъждане тази цифра, тъй като едва ли ще има желаещи да посетят мястото. Добре ще е съвета на директорите на летището да бъде запознат с нашият казус и да се приеме ново перо в този ценник, което да касае конкретно ескорта на спотъри. Това перо да е съобразено с реалностите и да е по-силата на масовият потребител. Предвид цялостното изключително позитивно отношение на всички от летищната администрация се надявам проблема с таксата да бъде разрешен скоро и да преминем към редовно ползване на терасата. Според мен реалната цена, която ще доведе хора на тази тераса е 5 лв/човек без ограничение във времето за престой, а прага на поносимост е 8-10 лв/човек отново без ограничение.
I take pictures, Photographic pictures...

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот Sky_Explorer » 10 Ное 2010 14:58

Идеята да се намали цената (и удължаване на престоя) въобще възможно ли е да се случи скоро? :?: :?
Аватар
Sky_Explorer
кандидат спотър

Мнениеот HORNISE » 10 Ное 2010 15:02

Не мога да отговоря. Ще преговаряме и ще си покаже.

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот Aviator1505 » 13 Ное 2010 15:31

А разглеждан ли е вариантът да се инсталира камера за видеонаблюдение на терасата? Може би така необходимостта от някого, който постоянно да е до спотърите, ще отпадне.
Aviator1505
спотър

Мнениеот HORNISE » 13 Ное 2010 18:44

Не, подобен вариант не е обсъждан до момента. Идеята ми се вижда не много лоша, но пак остава проблема с отиването до мястото, както казахме и преди - терасата се намира в зоната с ограничен достъп.

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот n.kabakchiev » 30 Дек 2010 18:59

Летище София малко се по загубихме в последно време :), но това не означава, че сме забравили спотърите или всичко е било само временно... Това което може да очаквате през новата година (и то още в началото януари-февруари) е нова цена за достъп до терасата за всички регистрирани спотъри. Идеята се върти около това всички, които са регистрирани и са подали към нас личните си данни да влизат срещу пропуск (издаден от Летище София) и цена около 5 евро / лева :wink: . За всички, които не са регистрирани и нямат пропуск цената ще остане 30 евро. Което означава, че ще е добре да финализираме списъка, защото не смятам да го актуализираме по-често от един път в годината. Втория не изпълнен ангажимент е конкура за най-добра спотърска снимка от Летище София. До края на януари ще публикуваме на нашия сайт информация за условията за участие, в журито смятаме да поканим водещи български фотографи и журналист (очакваме предложения и за спонсори също :) ) и разбира се ще обявим и наградите за първо, второ и трето място. Това е от мен.... и Весела и Щастлива Нова Година.
n.kabakchiev
кандидат спотър

Мнениеот KRAKOMOBILA » 30 Дек 2010 19:11

5 евро на пропуск или на час ?
The Fulcrum Occupation!
Граждани! Летете със самолетите на Аерофлот! Побързайте - останаха съвсем малко!
Аватар
KRAKOMOBILA
супер спотър

Мнениеот DinoZavrov » 31 Дек 2010 19:25

Аватар
DinoZavrov
супер спотър

Мнениеот conecto » 03 Фев 2011 11:39

Здравейте, от известно време чета форума и имам два въпроса, свързани с достъпа около летище София с цел снимане. Извинявам се предварително, ако не съм уцелил темата.
1. Доколкото съм запознат, снимането около оградата на летището не е забранено, но въпреки това вчера имах известни главоболия със служител от гранична полиция. С други думи, бях „изгонен” , защото "не се позволява такава близост до оградите”. Попитах го къде точно е посочено това нещо и какво се разбира под „такава близост”, а той отговори, че е достатъчно това, че той го казва (!). Общо взето се държа доста грубо (както и очаквах). Друг е въпросът, че в непосредствена близост до оградата има изграден цял парк, но това е друга тема. Уточнявам, че снимах на около 20-30 метра от оградата, до червените преграждения при реката. Та, питането ми е на кой нормативен акт мога да се позова следващия път, когато този учтив униформен ми направи отново проблем?
2. Като нов участник във форума мога ли да присъединя към списъка за издаване на карта, с която поне донякъде да си спестя главоболията, свързани с униформените?
Аватар
conecto
спотър

Мнениеот HORNISE » 03 Фев 2011 15:04

Здравей conecto. Добре дошъл.

Снимането около оградата не е забранено. В случаите когато има акция на полицията (при правителствени полети и посещения на ЕлАл) могат да те проверят (записват личните данни) и да те помолят да напуснеш района. Понякога се случва полицаите да не са много любезни, но по правило са разбрани хора.

В твоя случай вчера не ще да е имало акция в района и това, че служител на гранична полиция те е изгонил е нередно. Случват се такива неща, не винаги дежурните са наясно със ситуацията, което е сериозен пропуск от страна на органите на реда. Нормативен акт на който да се позовеш не ми е известен. За сметка на това има становище на ГД ГВА от 2007 г. относно авиационната фотография и нейната законност. Това становище е известно на служба сигурност. Освен всичко има официално споразумение между спотърите и летищните власти в София. Според него не бива да ни гонят и да ни създават проблеми.

Има изготвен списък със спотърите посещаващи софийското летище, които са и потребители на този форум. Присъствието в списъка улеснява служителите на сигурността при проверка на снимащите около оградата. Издаването на карти за лицата от списъка ще е доста удобно, но на този етап малко се съмнявам, че това ще стане скоро.

Ако искаш името ти да фигурира в списъка трябва да пратиш трите си имена изписани на кирилица и ЕГН на a.balakchiev@gmail.com.

Поздрави
Антон

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот conecto » 03 Фев 2011 15:20

Благодаря за съдействието :) Явно полицаят вчера не е бил в настроение.
Аватар
conecto
спотър

Мнениеот lurz » 04 Мар 2011 19:02

Някой да има информация какво се случва по темата ? :roll:
Аватар
lurz
по-спотър

Мнениеот HORNISE » 04 Мар 2011 19:29

Всяка нова информация се изнася веднага тук. Към момента няма никакво движение по въпроса.

Ако имаш по-конкретен въпрос - питай. :D

Аватар
HORNISE
член на екипажа

Мнениеот lurz » 04 Мар 2011 19:47

Знам Тони, ама все не ме свърта понеже след последния пост на Г-н Кабакчиев настана дълго мълчание та реших за всееееки случай да си попитам :D Инъче конкретни въпроси нямам, за сега ;)
Аватар
lurz
по-спотър

Мнениеот Hellcat » 09 Мар 2011 00:26

Конкретен въпрос. Не съм част от организации, сдружения и т.н. Има ли друго необходимо условие, освен да бъда част от списъка и да покажа документ за самоличност, за да имам достъп до терасата (и евентуално да не ме гони охраната от околностите на летището)?
Hellcat
спотър

ПредишнаСледваща

Назад към Спотърстване