От няколко години живея във Варшава, и смятам, че и тук на централното Полско летище "Шопен" има какво да се види, защото достъпа до различните видове машини е доста лесен. Та, затова преди няколко дена се отбих да видя как върви живота на летището и ще се постарая да ви илюстрирам със снимки всичко интересно. Снимките са правени с непрофесионален апарат, но и така ми се струва, че стават.
Съвсем на скоро тук започна да функционира с пълна пара новия терминал 2, доста хора от вас вече са минали от там, но едно прави впечетление. Поляците го построиха преди 2 години и все отлагаха официялния старт заради проблеми с пожарникарската комисия отказваща да даде лиценз на терминала, заради проблем с озвучителната система. Пожарникарите решили, че ако има сигнал за евакуация той не се чува на всякъде по летището и така... 2 години напред назад... и най-накрая го отвориха. Положението бе станало критично, защото първия терминал се пукаше по шевовете. Сега, почти година след това картинката е същата, защото и първия и втория терминали вече стават тясни. Тук расте трафика на пасажери с невероятна скорост и не ми се мисли какво ще става когато затворят терминал 1 за ремонт. Напоследък се говори за строеж на съвсем ново летище на около 30 км от Варшава, което направо си е много добра идея с оглед на това което става на "Шопен".
Изглед към Терминал 2:

Терминал 2 заминаващи:

пристигащи

Терминал 1, задръстен както винаги предимно с пътници за Египетските, Турските и Тунезииски чартъри. Поляците масово патъват за Египет...

за това на летището всеки ден могат да се видят странни Египетски фирми като
Lotus

или AMC

едно от най-интересните места на летището е терасата над Терминал 1. Идеално място са спотинг и изобщо за гледане на живота на летището. Ето няколко снимки от горе:
А319 на Air France товарещ пасажери

Обичайни посетители:

както и някой странни птици, които на първо око не можах да разпозная. После се оказа, че има нова мода сред нискобюджетните компании да продават рекламна площ върху самолетите си и така
My Air рекламира Фолксваген

а Norwegian някаква тяхна си застрахователна компания

по едно време за мое голяма учудване кацна и нашия 737 на Bulgaria Air. С полет от Бургас, явно чартър. Не знаех, че нашите летят за Полша? За жалост тази ливерия е една от най-грозините които съм виждал, и смятам, че би трябвало ръководството на компанията да направи нещо по въпроса.

Някой от самолетите на Лот летят в цветовете на Star Alliance, но аз изобщо не разбирам защо?

Появи се и тежката артилерия на поляците 767-300 с полет до Торонто. Лот са поръчали 787 и когато почнат доставките, тези ще ги махнат. 2 вече са уредени за Mexicana.

Интересно място за спотинг се намира и до дясната страна на Терминал 2 където има идеален изглед към левия пиър и хангарите на Лот.
Избутваха едновременно Aer Lingus i Alitalia и като форсираха двигателите щяха да ме издухат

Друго интересно място идеално за спотинг е края на една от пистите. Оградата там е доста широка и се намира в непострадествена до мястото където самолетите рулират и подготвят за излитане:
Aero Svit е и тия са с грозен дизайн:)

Air Italy - Polska със 757-200 използван главно за чартъри.

BMI Baby със 737 летящ за East Midlands, UK. Всекиденвено до Великобритания от Варшава има поне 30 полета до почти всички части на страната. Според неофициални данни в UK бачкат вече около милион и половина поляци.

737 Norwegian на които Варшава им е втория по големина хъб след Осло.

Lufthansa във всички разновидности:

ATR на CSA и Eurolot

а ето го и нашия "красавец" за Бургас:)

А това най ме впечетли... 2 военни Полски АН-26... невероятна машина, невероятен шум:) В полската армия все още имат яко култови съветски машини:)

Летището във Варшава е доста натоварено като самолетен трафик. Понякога самолетите вече чакат на опашка за старт като по другите големи световни летища и има кацане излитане средно всеки 2 мин.
Надявам се да ви е било интересно с този мой първи пост.